Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Begeleiding

E-mailadres Afdrukken PDF

Dat je dyslexie hebt, wil niet zeggen dat je je daar bij neer hoeft te leggen. Onderstaand wat tips van de webmaster van Dyslexieweb over hoe je er zelf mee om kunt gaan!

Neem de tijd voor het studeren

Zorg dat je er echt voor kunt gaan zitten. Als je door je dyslexie moeite hebt met lezen, dan zal ‘begrijpen’ beter werken dan ‘uit je hoofd leren’. Dat duurt langer, en het zal ook even duren voor je het onder de knie hebt. Leer niet uit je hoofd dat er vroeger in Nederland 4 zuilen waren, de Christelijke, Protestantse, Liberale en Socialistische, maar probeer te begrijpen wat die 4 zuilen inhouden. Als je dát snapt, zul je de 4 zuilen ook kunnen onthouden en begrijp je ook wat erbij hoorde.

Studeer rustig

Veel dyslecten hebben last van achtergrondruis. De focus op een tekst, geschreven of gesproken, gaat lastiger. Gun jezelf de rust en zorg dat als je huiswerk maakt, of op school de lessen volgt, je zo min mogelijk afleiding hebt. Ga ver voorin de klas zitten, zodat je niet ziet wat alle leerlingen doen. Zet muziek en tv uit bij het huiswerk maken. Overhoor jezelf niet terwijl je computer aanstaat. Hou een hoekje in je kamer zo neutraal mogelijk: geen posters en plaatjes aan het behang, geen troep op je bureau, alleen je boeken en je etui. Doe eventueel oordopjes in als het rumoerig is in huis.

Leer op je eigen manier

Moeite met leren? Probeer de volgende methode eens: lees, spreek uit, schrijf op en fantaseer iets bij het woord om het woord ook echt een betekenis te geven. Leer je een nieuw woord, bijvoorbeeld ‘zeeklimaat’. Lees het woord, spreek het uit, schrijf het op en stel je voor hoe de zee het klimaat beïnvloedt, wat dit inhoud, wat voor landen dit zijn. Zorg dat je die associatie hebt, zodat het woord meer is dan een paar letters.

Vat lessen op je eigen manier samen

Moet je een heleboel hoofdstukken uit je hoofd leren? Vat ze zélf samen! Bepaal zelf per alinea wat de kern is en schrijf deze in eigen woorden op. Door het samenvatten in je hoofd begrijp je beter wat je leest, door het zelf op te schrijven staat het er precies zoals het voor jou logisch is. Leen geen samenvattingen van je klasgenoten, daar leer je veel minder mee!

Andere vakken dan taal

Natuurlijk zijn Nederlands, Engels en eventuele andere talen het zwaarste om goede resultaten te halen, maar ook wiskunde kan een groot probleem vormen als er lange opdrachten met uitgebreide geschreven instructies instaan. Raak hiervan NOOIT in paniek! Vraag gewoon de docent om wat extra uitleg, en zorg dat hij of zij jouw probleem begrijpt. Misschien kan de leraar zelfs rekening houden met overhoringen en proefwerken met vragen die een lange inleiding hebben, als je het maar aangeeft en laat zien dat je je best doet. Vat lange opgaven eventueel samen voor jezelf, zodat de vragen beter te begrijpen zijn.

Meer oefenen

Probeer bij vakken en onderwerpen die je moeilijk vindt, altijd zo veel mogelijk te oefenen. Vraag eventueel om extra opgaven of vragen van oude proefwerken zodat je de stof echt eigen kunt maken en het beter kunt begrijpen.

Probeer vooruit te werken

Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor iedere leerling, maar probeer vooruit te werken. Vraag aan het begin van een nieuw hoofdstuk wat de pittige leerstof zal zijn en neem de tijd om deze eerder door te nemen, zodat op het moment dat er een klassikale uitleg gegeven wordt je deze bij kunt houden. Elke dag zorgen dat je alles bijgewerkt hebt en soms zelf vooruit loopt is echt beter dan de paniek op het laatste moment voor de proefwerken als je erachter komt hoeveel je nog moet lezen!

Lees zoveel mogelijk

Erg leuk is het natuurlijk niet, maar het is wel een goede oefening. Lees elke dag wat tekst, lees het ook hardop voor en probeer te begrijpen wat je voorleest. Je kunt zelfs ondertiteling voorlezen aan je kleine broertje of zusje, een tekst uit de Donald Duck of probeer eens een leuk, makkelijk geschreven boek of een artikel uit een tijdschrift dat je aanspreekt. Door te blijven lezen, boek je toch het meeste vooruitgang. Om extra te oefenen met lezen is de Suzke en Wiske een goede strip, hier staan veel bijzondere woorden en zinsopbouwen in.

Probeer eens een audioboek!

Tegenwoordig zijn er steeds meer audioboeken op de markt. Dit zijn (vaak populaire) boeken die worden voorgelezen. Ze zijn op internet gemakkelijk te vinden, bijvoorbeeld via bol.com, maar ook bij de (blinden)bibliotheek (NLBB) te leen. Ook de boeken van Harry Potter zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in een luisterversie. Vaak zijn het mooie stemmen die deze boeken inspreken, waardoor je echt in een verhaal kunt inleven. Probeer, als dat lukt, intussen ook in het papieren boek mee te lezen.

Ook kan je vragen om je schoolbegeleider een examen te laten voorlezen op een cassettebandje.

Wees eerlijk

Maak van je dyslexie geen groot taboe, leg indien nodig uit dat je dyslexie hebt, geef aan wat voor jou de knelpunten zijn en waar je juist ontzettend goed in bent. Zo kan je samen een perfecte oplossing vinden om werk, school hobby goed en gemakkelijk te blijven doen.

De voordelen

Dyslexie is niet alleen maar vervelend, er zitten ook voordelen aan! Kijk wat jouw dyslexie je opgebracht heeft en maak die punten belangrijker dan de lastige punten.

Mentor

Als je nog op school zit maak aan het begin van jet schooljaar een afspraak met je mentor eventueel samen met je ouders. Vertel dat je dyslexie hebt en welke hulpmiddelen je nodig hebt en gebruikt en regel dit meteen voor het hele schooljaar. Spreek ook af dat je leraren die lastig doen mag doorverwijzen naar je mentor.