Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Mijn verhaal over dyslexie

E-mailadres Afdrukken PDF

Albert is hypotheekadviseur en makelaar. Zoals bij veel volwassenen met dyslexie is ook zijn loopbaan bijzonder. Nu hij de 50 gepasseerd is, ondervindt hij nog steeds belemmeringen door zijn dyslexie. Inmiddels weet hij beter waar hij moeite mee heeft en realiseert hij zich dat hij daarnaast ook veel eigenschappen heeft die hem goed van pas komen in zijn werk. Hij is al vroeg gaan werken. Er werd gezegd: "die jongen moet maar iets praktisch gaan doen" en zo werd hij slager. Al snel bleek dat hij goed met mensen om kon gaan en had hij binnen de kortste keren een team van 5 mensen. Hij groeide door binnen een groot winkelbedrijf en liet de taken waar hij moeite mee had uitvoeren door anderen in zijn team. Inmiddels heeft zijn huisarts, die zelf dyslectisch is, bij toeval ontdekt dat Albert dyslectisch is. Tijdens een consult wilde Albert iets opschrijven, waarbij hij twijfelde en toen snel iets anders opschreef. Zijn huisarts herkende de twijfel en vroeg of hij misschien dyslectisch was. Albert had hier nooit van gehoord en is er zelf over gaan lezen en kon bij de universiteit van Groningen meedoen aan een onderzoek naar een nieuwe therapie. Beter leren lezen en schrijven heeft hij daar niet geleerd, maar hij is zich wel beter bewust van zijn belemmeringen en niet te vergeten zijn sterke kanten.

Door een reorganisatie vervalt zijn functie en besluit hij een andere richting op te gaan. Hij wil voor zichzelf beginnen en besluit hypotheekadviseur en makelaar te worden. De opleiding kost hem veel energie, maar hij is een doorzetter en worstelt zich door de teksten en examens heen. Als hypotheekadviseur heeft hij de nodige handigheidjes ontwikkeld om zijn beperkingen te compenseren en door zijn overzicht, goede omgang met mensen en adviesvaardigheden bouwt hij een trouwe klantenkring op. Een van de handigheidjes is dat hij altijd aan klanten vraagt of ze na een gesprek hun gegevens even op de mail willen zetten. Ook heeft hij een mobiele scanner. Alle papieren van de cliënten worden meteen tijdens het gesprek ingescand en later op de computer gelezen. Zo kan hij alles eenvoudig vergroten en veel makkelijker lezen. Elke erkende hypotheekadviseur dient echter jaarlijks bijscholing te volgen, de PE examens. Dit is elke keer toch weer lastig en hij besluit het programma Sprint aan te schaffen om de lappen tekst voor deze bijscholing voor te laten lezen. Vanaf dan wordt het leren een stuk makkelijker. Als hij eenmaal weet wat er staat, kan hij die informatie enorm goed onthouden en toepassen. Het lezen is dus het knelpunt, en niet het leren en begrijpen.

Toch heeft hij niet altijd zin om de tekst door de computerstem te laten voorlezen en heeft hij sinds kort ook het Lettertype Dyslexie, dat speciaal voor mensen met dyslexie is ontwikkeld. De investering is absoluut de moeite waard, al heeft hij nog steeds het gevoel dat hij niet alle mogelijkheden optimaal benut. Daar zou hij nog best een keer advies over willen hebben. Belangrijkste knelpunt zijn nu nog de examens die hij moet doen. Regelmatig blijkt dat hij de vraag verkeerd gelezen heeft waardoor hij onnodig fouten maakt. Hij zou dus heel graag willen dat opleidingsinstituten teksten en examens beter toegankelijk maken voor mensen met dyslexie. En tenslotte een oplossing voor het verplichte notuleren tijdens vergaderingen met vakgenoten. "Dan hoef ik niet allerlei waanzinnige smoezen te verzinnen zoals, "ik heb fundamentele bezwaren tegen het noteren van woorden van anderen", of andere onzin." Laten we dyslexie uit de taboesfeer halen, want iedereen heeft goede en slechte eigenschappen!