Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Woordblind of dyslexie?

E-mailadres Afdrukken PDF

(c) Dyslexieweb

Dislek… Dyslek… Dieslex… Dislix…. Wat een rotwoord!

Een veelgehoorde vraag is dan ook: waarom dyslexie, en niet gewoon woordblind? Dat is een veelgestelde vraag.

Wie heeft dat woord bedacht? Het woord ‘dyslexie’ komt uit het Grieks en betekent 'Dys', 'niet', en 'lexie', 'lezen', oftewel niet kunnen lezen. Maar om zo’n moeilijk leenwoord te gebruiken voor een aandoening met als een van de voornaamste symptomen 'problemen met lezen en schrijven', is duidelijk door een wetenschapper bedacht die er ver vanaf staat.

Waarom dan geen woordblind? Die keuze is eens gemaakt door iemand die ‘dyslexie’ om wilde zetten in een makkelijker Nederlands woord, zoals ook Van Dale heeft overgenomen. Maar als we kijken naar het woord ‘woordblind’ staat er eigenlijk gewoon dat je blind bent voor woorden: je ziet ze dus niet!

En nu is er bij dyslexie veel aan de hand, maar blind?? Dat is een heel misplaatste woordkeuze. Allereerst is het totaal onhandig ten opzichte van mensen die echt blind zijn, maar het is ook een belediging voor mensen met dyslexie. Door ‘woordblind’ te gebruiken, toon je eigenlijk aan dat dyslexie nog een groot raadsel voor je is. Op internet vind je hele websites met alle feitjes van woordblindheid op een rij, maar denk je dat deze feitjes echt zo betrouwbaar zijn als iemand dyslexie woordblind noemen?

Ik, de webmaster van dyslexieweb, erger me dagelijks aan het feit dat zulke misverstanden nog altijd in de wereld zijn en actief gebezigd worden door hele instanties die erop gericht zijn om mensen met dyslexie te helpen. Helaas is er weinig aan te doen, maar ik hoop dat het voor de bezoekers van deze site duidelijk is dat ‘woordblind’ een erg ongelukkig gekozen term is.

(c) Dyslexieweb