Dyslexieweb

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Kurzweil 3000

E-mailadres Afdrukken PDF

(c) Dyslexieweb

Kurzweil 3000 is de dyslexiesoftware die op scholen en thuis het meest wordt gebruikt. Dat komt omdat het goed werkt, alle ondersteunende functies heeft die iemand met dyslexie nodig heeft en ook nog gemakkelijk in het gebruik is. Met een Kurzweil licentie kunt u werken op PC, iPad en iPhone.

Sinds kort is ook een maandabonnement mogelijk zodat u tegen een vast laag bedrag per maand al met Kurzweil kunt werken.

Er zijn verschillende versies beschikbaar: met of zonder ingebouwde scanfunctie in kleur of zwart/wit, standalone of voor (school)netwerk. Ingebouwde instructiefilmpjes geven uitleg van de Kurzweil functies.

Beter lezen en begrijpen

Kurzweil 3000 leest alle digitale teksten voor, welk bestandstype ook wordt gebruikt. Pdf, Word, internet en overige bestanden vormen geen enkel probleem. De Pro versie zet geautomatiseerd tekst van papier om in een digitale tekst, zonder dat de lay-out en de afbeeldingen van het origineel verloren gaan.

De Acapela voorleesstemmen zijn van de beste kwaliteit. Voorlezen kan in veel talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

De unieke meerkleurige cursor markeert een woord, zin of alinea: de ideale houvast voor actief meelezen. Ook de voorleessnelheid kan zelf worden bepaald. Hierdoor kan de leerling in eigen tempo lezen en oefenen. Achtergrondkleur, lettergrootte en -kleur zijn onbeperkt aanpasbaar. Met een speciale taakbalk kan in de Office-omgeving worden gewerkt: Word-teksten en e-mails kunnen direct worden voorgelezen en bewerkt. Ook is er een sprekende rekenmachine.

Lay-out identiek aan het origineel

Bijzonder aan de ingebouwde scansoftware van Kurzweil 3000 is het gemak waarmee deze bediend kan worden. Hetzelfde geldt voor de vele instellingen voor kwaliteitsbeheer. De OCR-bewerking (letterherkenning) vindt volledig automatisch plaats, waardoor de leerling zelf teksten kan scannen.

Met de screenshotlezer kan alles worden voorgelezen dat van het computerscherm kan worden gekopieerd.

Woordenboeken

Kurzweil 3000 beschikt over het verklarende woordenboek Nederlands. En over de vertalende woordenboeken voor Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans, die allemaal kunnen worden voorgelezen. Daarnaast bevat Kurzweil 3000 het synoniemen-woordenboek en de homofonenlijsten (bijvoorbeeld hard/hart, zij/zei), waardoor de woordenschat wordt verbeterd. Met het beeldwoordenboek kunnen woorden zichtbaar worden ondersteund. Het beeldwoordenboek kan met eigen afbeeldingen worden gevuld.

schermafbeelding Kurzweil 3000

Beter spellen en schrijven

Kurzweil 3000 spreekt tijdens het typen de letters, woorden of hele zinnen uit. Zo hoort de leerling zowel de spelling als de zinsconstructie. Gemaakte fouten worden hierdoor zelfstandig ontdekt en verbeterd. Met de functie stillezen kunnen teksten herhaald worden gelezen: handig bij het Ralfi lezen en oefenen met teksten.

De woordvoorspeller is ideaal voor het vlot en foutloos schrijven van een tekst. Met de onmisbare woordvoorspeller worden in de context van de zin verschillende woordopties aangeboden. Steeds meer woorden vallen af naarmate er meer letters worden getypt.

De gesproken spellingcontrole helpt bij het verbeteren van gemaakte fouten. Het uitgebreide synoniemenwoordenboek en de homofonenlijst helpen de juiste spelling te gebruiken en de woordenschat te vergroten.

Beter leren en studeren

Speciale studiehulpmiddelen, zoals markeren en automatisch samenvatten als een tekstbestand, besparen tijd en helpen bij het woorden oefenen. Met tekstnotities, voetnoten, tekstballonnen, kleef- en gesproken notities of bookmarks is informatie toe te voegen aan de bestaande tekst. Deze functies zijn handig bij het beantwoorden van vragen op toetsen of examens. En ook voor het maken van aantekeningen en het invullen van werkboeken. Docenten kunnen gebruikmaken van deze speciale functies bij het afnemen van toetsen. Teksten kunnen worden opgeslagen als MP3-audiobestand en op elke MP3-speler worden beluisterd. Zo maak je eenvoudig je eigen luisterboeken. Een mooi mindmap tool helpt op een slimme manier om goede teksten te schrijven.

Praktische zaken

Veel scholen hebben hun zaken rond Kurzweil goed geregeld, ze werken dan bovenschools samen. Dat kwaliteitsmodel is door uitgever Lexima ontwikkeld.

Meer informatie